Deze brandwerende roldeuren bieden een uitstekende oplossing voor het brandveilig afsluiten of compartimenteren van ruimtes in locaties als overheidsinstellingen, winkelcentra en uiteraard diverse industriële toepassingen. Mede dankzij de hoge brandweerstand van 60 minuten (conform de EI(1) en EW criteria), op basis van tweezijdig testen volgens de Europese norm EN 1634-1, is deze deur uitermate geschikt voor situaties waar een hoge brandweerstand wordt gevraagd en in situaties waar milieugevaarlijke stoffen worden opgeslagen, zogeheten PGS-ruimtes. Ten behoeve van de montage dient de bouwkundige wand te bestaan uit beton, gasbeton, cellenbeton, kalkzandsteen, brandwerend afgewerkt staal of versterkt metal stud. Doordat de lamellen van de deur voldoen aan de brandklasse B-s1, d0, is de deur uitstekend toepasbaar in beschermde vluchtroutes.

Deurblad

Het deurblad van de brandwerende roldeur bestaat uit unieke, brandwerende, composiet profielen (standaard kleur gemêleerd wit) welke aan de afrolzijde gekoppeld zijn aan staal verzinkte schuiflamellen. 

De samengestelde lamellen hebben een werkende hoogte van 147,5mm en een dikte van 43mm met aan de oprolzijde een kraal van 14mm.

De onderzijde van het pantser is afgewerkt met een sendzimir verzinkt U-profiel, welke met stalen popnagels aan de onderste lamel van het deurblad is bevestigd.

De lamellen zijn voorzien van kunststof eindnokken. Tussen de kralen van de lamellen worden vulblokken aangebracht voor een gelijkmatige beweging bij het openen en sluiten van de deur.

Het deurblad heeft een gewicht van 42 kg per m2 en een theoretische isolatiewaarde (U-waarde) van 2,11 W/m2K.

Bewegingsstelsel

Het bewegingsstelsel is samengesteld uit twee staal verzinkte of gemeniede consoles. De consoles worden met bouten en sluitplaten aan de wand bevestigd.

Tussen de consoles bevindt zich de stalen aandrijfas en een stalen drukrol. Het deurblad wordt om de aandrijfas gewikkeld en middels de drukrol in de zijgeleiding geleid.

Aandrijving

De brandwerende roldeur wordt standaard uitgevoerd met een 400 V failsafe kettingwielmotor en voorzien van een besturingskast en een afrolbeveiliging. Bij eventuele uitval van spanning zal de roldeur gecontroleerd gravitair sluiten middels deze failsafe aandrijving.

Bediening

De brandwerende roldeuren worden standaard uitgevoerd met een besturingskast en optioneel 2 stuks optisch/akoestische signaleringen, voorzien van een back-up-systeem.

Op de besturingskast kunnen diverse vormen van bedieningen toegepast worden, zoals sleutelschakelaars, rook- of temperatuurmelders en een eventueel aanwezige brandmeldinstallatie.

Ten behoeve van een veilige bediening van de deur, kan er optioneel worden gekozen om een set lichtlijsten toe te passen en aan te sluiten op de besturingskast.

Optionele uitvoering

De brandwerende roldeur kan optioneel voorzien worden van een staal verzinkte rol-/motoromkasting. Alle stalen onderdelen van de brandwerende roldeur kunnen uitgevoerd worden in een RAL-kleur naar keuze op basis van poedercoating.

De composiet profielen van de samengestelde lamel kunnen uitgevoerd worden in een RAL-kleur naar keuze op basis van natlakken of wrappen. De roldeuren kunnen voorzien worden van een, onder aan het deurblad geïntegreerde, vloeistofkering met hoogte 300mm.

De elektrische componenten (aandrijving en stuurkast) en eventuele toebehoren (afrolbeveiliging, op-stop-neer-schakelaar) zijn in een explosieveilige (ATEX) uitvoering te verkrijgen.

Prestaties

classificatie         brandvertraging               max. breedte                  max. hoogte                max. opening

EI(1)                     60 minuten                        9.250 mm                        8.000 mm                    ± 40 m2

EW                       60 minuten                        9.250 mm                        8.000 mm                    ± 40 m2

 

Classificatie volgens:

- EN 13501-1      B-s1, d0

- EN 13501-2      EI160-C0 (wachtende deur)

- EN 13501-2      EI160-C1 (tot max. dagmaten 8.000mm x 4.000mm, b x h; C2 is pending)

- EN 13501-2      EI160-C2 (tot max. dagmaten 3.500mm x 3.500mm, b x h; C3 is pending)

 

Rapportnummer:

- 2020-Efectis-R000841

De CE markering wordt voorzien volgens de EN 13241 en aanvullend EN 16034; certificaatnummer 1812-CPR-1735.

Deze deuren worden geleverd op basis van windklasse 0. Wanneer het een buitendeur betreft is minimaal windklasse 2 vereist. Deze deuren zijn optioneel leverbaar t/m windklasse 5.

 

Zijgeleiding en bovenaansluiting

 • De zijgeleidingen en bovenaansluiting bestaan uit sendzimir verzinkt staal zetwerk, welke deels gevuld zijn met een brandwerend materiaal en een bij verhitting opzwellend materiaal, optioneel is de zijgeleiding en bovenaansluiting uit te voeren met een afdichtingsrubber voor een betere afsluiting naar het deurblad.

Consoles

 • Speciale pendelconsoles die de “baldiameter” nivelleren, d.m.v. 3 pendellagers, en hierdoor ook normaal gebruik toelaten.

Aandrijving

 • Ingebouwde centrifugaal rem
 • Aandrijving d.m.v. ketting
 • Opsteekaandrijving, bij roldeuren waarvan de voeding permanent aanwezig blijft (eventueel noodstroom voorziening)
 • Tot 2200 Nm verkrijgbaar
 • De kettingaandrijvingen zijn zo gemaakt, dat bij eventuele spanningsuitval en/of brandmelding de roldeur op eigen on-balans begrenst en gecontroleerd gaat sluiten.

Veiligheid

 • Afrolbeveiliging, extern bij aandrijving d.m.v. ketting
 • Afrolbeveiliging, intern bij opsteekaandrijvingen

Bediening

 • D.m.v. op – stop – neer drukknoppen in een stalen schakelkast
 • De kast kan e.v.t op de aanwezige brandcentrale aangesloten worden die de brandwerende roldeur dan bij brand dicht laat lopen
 • De roldeur kan ook door onze eigen brandmelders geheel “self support” worden gemaakt

Inspiratie Brandwerende Roldeuren

Advies op maat

Ontdek welke producten bij jouw situatie passen

De adviseurs van Byenhof staan jou graag te woord op een moment dat jouw het beste uitkomt.

Meer weten? Wij bellen je terug!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • 3000m2 productie
 • 100.000 m profielen op voorraad
 • 30 jaar branche-ervaring